Fogszabályozó viselésével kapcsolatos tudnivalók

Kedves Páciensünk!

Pár hasznos tanács, mely segítséget nyújthat a fogszabályozó készülék megszokásában és melyek betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek.

A rögzített fogszabályozók nagy része nem akadályoz a mindennapi tevékenységekben. Kivételt képez, ha valamilyen fúvós hangszeren játszol, vagy olyan küzdősportot gyakorolsz, mely közben előfordulhat a szádat, arcodat érő ütés, rúgás. Ezekben az esetekben egy puha, egyszerűen felhelyezhető szilikon anyagú fogvédő sínt kapsz tőlünk, mely megvédi az ajkaidat és a lágyszöveteket a fogszabályozó okozta sérülésektől.

A készülék felragasztása után, egyénenként eltérően, pár nap- egy hét az az időszak, amíg a szád, az ajkaid, és a nyálkahártya hozzászokik a bracketekhez. Ez alatt az idő alatt előfordulhat, hogy a szád kisebesedik helyenként, vagy úgy érzed a fogszabályozó szúrja valahol. Ezért minden páciensünknek adunk egy kis, viasz rudakat tartalmazó dobozkát, melyet érdemes mindig magadnál hordanod és szükség szerint használnod, ahogyan azt megmutatjuk Neked.

Habár a bracketek erősen fel vannak ragasztva, mégis, ha nem rendeltetésszerű erők érik őket, tehát valami nagyon keményre ráharapsz, akkor lepattanhatnak. Ezeket a tappancsokat természetesen pótoljuk, de a kezelés időtartamát elnyújthatja, ha sokszor leesnek a brackettek. Kis odafigyeléssel ez a probléma megelőzhető.

Amire figyelned kell a kezelés alatt:
– diót, mogyorót, pattogatott kukoricát, ropogtatni valókat nem ajánlott enni
– gumicukrot, rágót lehetőség szerint csak nagyon óvatosan
– valamennyi kemény gyümölcsöt fel kell vágni szeletekre
– keménycukorkát összerágni, pirítóst enni nem ajánlatos
– minden kemény ételt fel kell vágni kis darabokra

A fogszabályozó felragasztása után elkezdenek mozogni a fogaid, ezért az első pár napban illetve a havi aktiválások után átmeneti érzékenység léphet fel, ami megnehezíti a rágást. Nem kell erős fájdalomra gondolni, inkább csak kissé feszítő érzésre. Ezekre a napokra nem árt felkészülni könnyen ehető, pépes ételekkel, levessel, főzelékkel, pürékkel, pudinggal, joghurttal. Pár nap alatt a kellemetlen érzés elmúlik.

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy leesik egy bracket vagy egy rögzítőelem. Ha bármi ehhez hasonló kellemetlenséget észleszl, ne habozz soron kívüli időponot kérni és megpróbáljuk a lehető leghamarabb orvosolni a problémát.