KORAI KEZELÉSEK

Bizonyos rossz szokások, mint a cumizás, ujjszopás, egyes helytelen nyelési formák valamint fül-orr-gégészeti problémák rossz hatással lehetnek a fogak előtörésére és az állcsontok fejlődésére. Az említett diszfunkciók a felső metszőfogak előredőlését okozhatják, keresztharapást, nyitottharapást alakíthatnak ki, valamint az alsó és felső állcsontot deformálva azok normális fejlődését akadályozhatják, nem csak esztétikai de komoly funkcionális problémát okozva ezzel. Ezért nagyon fontos ezeket már időben felismerni és kezelni.

korai kezelések célja az állcsontok megfelelő irányú növekedésének és a fogak helyes előtörésének biztosítása, illetve a már kialakult probléma esetén ezek mielőbbi korrigálása.

 

   

Tejfogazatban (6-7 éves korig) a kezelések ritkák, de mégis előfordulhatnak egyes esetekben mint például a keresztharapás vagy a nyitottharapás fennállásakor.

Az alkalmazott készülékek lehetne puha szilikon anyagból készülő trainer-típusú készülékek, illetve a rossz szokásokról -mint az ujjszopás és cumizás- való leszokást megcélzó készülékek, melyek segítségével biztosítható az állcsontok normális irányú és mértékű fejlődése valamint a fogak helyes irányú előtörése.

  

 

Balesetek következtében történő fogelvesztés vagy korai tejfoghúzások után rögzített vagy kivehető helyfenntartókat készítünk, melyek megakadályozzák, hogy a hiányt határoló fogak elmozduljanak és elfoglalják a később előtörő maradófogak helyét.

 

 

 

 

A vegyesfogazati időszak ( 8-12 éves kor) jellegzetes készülékei  a kivehető fogszabályozók, amelyeket “éjszakai” fogszabályozóknak is szoktak nevezni és céljuk a fogak elrendezése, előtörésük helyes irányba terelése és az állcsontok megfelelő viszonyának beállítása. Többnyire alvás közben kell viselni ezért a gyermekek napi rutinját nem zavarják, tisztításuk egyszerű. Bizonyos esetekben a kivehető készülékek egy későbbi rögzített készülékes kezelést előzik meg, kedvezőbb feltétleleket teremtve a későbbi kamaszkori kezelésnek, de olyan is előfordul hogy egyes eltérések esetében a probléma teljesen megoldható az éjszakai fogszabályozókkal.