Gyermek fogszabályozás

Gyermek és kamaszkorban lehetőségünk van számtalan olyan fogazati és harapási eltérést megoldani, melyeket felnőttkorban, bizonyos esetekben már csak kevésbé vagy némi kompromisszum árán tudunk korrigálni.. Ezért mindenképpen ajánlatos már 6-7 éves korban elmenni egy fogszabályozási szűrővizsgálatra. Tejfogazatban és vegyes fogazatban általában kivehető, “éjszakai” készülékes kezelést végzünk, melynek célja az állcsontok helyes növekedésének biztosítása, az azt akadályozó tényezők kiiktatásával valamint a fogak elrendezése és előtörésük irányítása. Az állcsontok és a fogazat helytelen fejlődésével szoros összefüggésben vannak bizonyos fül-orr gégészeti problémák, például akadályozott orrlégzés, túl nagy mandulák, helytelen nyelési formák, helytelen nyelvtartás és bizonyos rossz szokások, mint az ujjszopás, melyek mind káros erőhatásokat közvetítenek a fejlődő fogazatra és megbontják az ajkak, az áll és az orca izmainak egyensúlyát. 

Ezen tényezők tartós fennálása komoly fogazati eltérésekhez és akár állcsont deformációhoz is vezethet. A legfontosabb a megelőzés! Az időben észrevett problémák,a gyermekkori fogszabályozó készülékekkel valamint fül-orr-gégész és logopédus szakember segítségével  gyorsan és hatékonyan orvosolhatóak. A kamaszkorban használatos ragasztott készülék ma már nem “ciki”. A fiatalok szívesen viselik a divatos, színes vagy visszafogott esztétikus porcelán fogszabályozókat, hiszen általános igénnyé vált a rendezett szép fogazat. Ez az időszak ideális szinte minden fogszabályozási eltérés megoldására, hiszen a szervezet gyorsan reagál, a gyermekek nagyon könnyen hozzászoknak a készülékekhez, viselésük nem akadályozza őket a napi tevékenységekben, a növekedést pedig kihasználhatjuk az állcsontok helyes viszonyának beállítására.

Korai kezelések

 Bizonyos rossz szokások, mint a cumizás, ujjszopás, egyes helytelen nyelési formák valamint fül-orr-gégészeti problémák rossz hatással lehetnek a fogak előtörésére és az állcsontok fejlődésére. Az említett diszfunkciók a felső metszőfogak előredőlését okozhatják, keresztharapást, nyitottharapást alakíthatnak ki, valamint az alsó és felső állcsontot deformálva azok normális fejlődését akadályozhatják, nem csak esztétikai de komoly funkcionális problémát okozva ezzel. Ezért nagyon fontos ezeket már időben felismerni és kezelni. A korai kezelések célja az állcsontok megfelelő irányú növekedésének és a fogak helyes előtörésének biztosítása, illetve a már kialakult probléma esetén ezek mielőbbi korrigálása.

Tejfogazatban (6-7 éves korig) a kezelések ritkák, de mégis előfordulhatnak egyes esetekben mint például a keresztharapás vagy a nyitottharapás fennállásakor. Az alkalmazott készülékek lehetne puha szilikon anyagból készülő trainer-típusú készülékek, illetve a rossz szokásokról -mint az ujjszopás és cumizás- való leszokást megcélzó készülékek, melyek segítségével biztosítható az állcsontok normális irányú és mértékű fejlődése valamint a fogak helyes irányú előtörése. Balesetek következtében történő fogelvesztés vagy korai tejfoghúzások után rögzített vagy kivehető helyfenntartókat készítünk, melyek megakadályozzák, hogy a hiányt határoló fogak elmozduljanak és elfoglalják a később előtörő maradófogak helyét.

A vegyesfogazati időszak ( 8-12 éves kor) jellegzetes készülékei  a kivehető fogszabályozók, amelyeket “éjszakai” fogszabályozóknak is szoktak nevezni és céljuk a fogak elrendezése, előtörésük helyes irányba terelése és az állcsontok megfelelő viszonyának beállítása. Többnyire alvás közben kell viselni ezért a gyermekek napi rutinját nem zavarják, tisztításuk egyszerű. Bizonyos esetekben a kivehető készülékek egy későbbi rögzített készülékes kezelést előzik meg, kedvezőbb feltétleleket teremtve a későbbi kamaszkori kezelésnek, de olyan is előfordul hogy egyes eltérések esetében a probléma teljesen megoldható az éjszakai fogszabályozókkal.

Fogszabályozó kezelések menete

A kezelés megkezdését minden esetben egy konzultáció és kötetlen beszélgetés előzi meg, melynek során a páciensek felvilágosítást kapnak az eset jellegéről, a lehetséges megoldásokról, valamint a kezelés várható időtartamáról és költségeiről.  Ezután nyugodtan lehet gondolkodni az elhangzottakon. Ha a döntés megszületett, röntgen felvételeket készítünk, lenyomatokat veszünk, és az ezeken végzett különböző mérések alapján elkészül a részletes kezelési terv.  Szükség esetén, ezt egy második konzultáció követi, ahol átbeszéljük a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókat és a felmerülő kérdéseket. Ezután rendeljük csak meg  a választott készüléket. A kivehető fogszabályozók átadása során megtanítjuk pácienseinket a készülék helyes viselésére, elmondjuk a tisztítással és az otthoni teendőkkel kapcsolatos tudnivalókat.

A rögzített fogszabályozó készülékek felragasztása teljesen fájdalommentes. A manapság használatos modern anyagok és eljárások nem károsítják a fogzománcot. A bracketek megszokása minimális időt vesz igénybe, viselésük általában nem jár semmiféle kellemetlenséggel, a mindennapos rutint nem befolyásolja. A kezelés alatt igyekszünk minden időközben felmerülő kérdésre, problémára azonnal segítséget nyújtani. A készüléket a felhelyezés után havonta kell ellenőrizni és állítani. A kezelés sikeressége érdekében fontos betartani a havi kontrollokat, illetve a viseléssel, szájápolással kapcsolatos tanácsokat.Végül, fontos tudni, hogy az aktív kezelés után, szinte minden esetben szükséges éjszakai helybentartó készüléket viselni az elért eredmény tartóssága és a hosszú távú stabilitás érdekében.

Készülék típusok

Trainer típusú készülékek
Puha, szilikonból készülő fogszabályozók, melyek elsődleges célja a diszfunkciók és a rossz szokások, mint szájlégzés, helytelen nyelési forma megszüntetése és melyekkel biztosíthatjuk az állcsontok optimális fejlődését és a fogak helyes előtörését, valamint a már rossz helyzetű fogak sorba állítását.

Egyszerű ( egy állcsonton elhelyezkedő) kivehető készülékek
Fém és műanyag elemekből álló, egyénileg készülő fogszabályozók, mely a beépített aktív elemeknek köszönhetően alkalmasak a fogívek tágítására, a fogtorlódások megszüntetésére és  fogak mozgatására. Általában minimum 8-12 órás hordás javasolt a kielégítő eredmény elérése érdekében.

Két állcsontot egyszerre szabályozó, úgynevezett bimaxilláris készülékek
Kivehető készülékek, melyekkel a harapási eltéréseket tudjuk hatékonyan kezelni. Szájba helyezve mindkét állcsontot a megfelelő helyzetbe állítják be, és az alkalmazott ortopédiai erőkkel az egész arckoponya fejlődését, növekedését befolyásolhatjuk. A tejfogak leváltása után, a maradófogazati időszakban már a ragasztott, rögzített fogszabályozókat ajánljuk melyekkel gyorsan, precízen végezhetőek el a fogmozgatások. A bracketek anyaga és működése szerint különböző készülékeket használunk. Hogy melyik típust, az a fogazati eltérés jellegétől és az egyéni igényektől függ.

1. Hagyományos fém rögzített készülék
A készülék részei ,-a fogakra ragasztott bracketek és az ezeket összekötő ív- együttesen közvetít precíz, folyamatos erőt a fogakra, mellyel azokat a megfelelő helyre mozgathatjuk. Manapság újra nagy népszerűségnek örvendenek a vagány fém fogszabályozók, melyet minden hónapban új színekkel dobhatunk fel.

A készülék előnyei:
-könnyű tisztíthatóság, így kevesebb lepedék felhalmozódás

-kedvezőbb ár
-könnyű eltávolíthatóság

2. Hagyományos porcelán vagy zafírkristály rögzített készülék
Vannak, akik előnyben részesítik a kevésbé látható, esztétikus megoldásokat. Nekik ajánljuk a diszkrét, alig látható porcelán bracketeket fehér ívekkel, elérhető áron

A készülék előnyei :
-magas esztétikai igényeknek megfelelő, mely ugyanolyan jó hatékonysággal alkalmazható, mint egy hagyományos fém fogszabályozó

-nagyobb komfortérzet a lekerekített, simára polírozott felszíneknek köszönhetően
-könnyű eltávolíthatóság zománcsérülések nélkül

3. Lágy erőkkel működő, önzáró fém rögzített fogszabályozó
A modern fogszabályozás egyik vívmánya a lágy erőkkel működő, úgynevezett önligírozó fogszabályozók bevezetése. A bracketek speciális kialakításának, valamint a szuperelasztikus íveknek köszönhetően lehetőség van sokkal lágyabb, fog és csontbarát eljárással mozgatni a fogakat, mely sokkal komfortosabbá teszi a készülék viselését, a folyamatos erőleadásnak köszönhetően pedig jelentősen meggyorsítható a kezelés. Ezekkel a modern rendszerekkel nagy mértékű fogívtágításra van lehetőségünk, így az esetek nagy részében elkerülhetőek a helyteremtés céljából elvégzett foghúzások.

A készülék előnyei:
-gyorsabb kezelés átlagosan 4-6 hónappal

-kevesebb kontroll, gyorsabb aktiválások
-komfortosabb készülékviselés a lekerekített bracketeknek köszönhetően
-hatékony, látványos kezelésmenet fájdalomérzet nélkül
-könnyebb tisztíthatóság
-foghúzás nélküli kezelés, gyönyörű mosoly

4. Lágy erőkkel működő, önzáró porcelán rögzített fogszabályozó
A legmodernebb esztétikus fogszabályozó, elszíneződő alkatrészek nélkül, mely a lágy erőkkel dolgozó rendszerek minden előnyével bír.

A készülék előnyei:
-nagyon magas esztétikum

-gyorsabb kezelés átlagosan 4-6 hónappal
-kevesebb kontroll, gyorsabb aktiválások
-komfortosabb készülékviselés a lekerekített bracketeknek köszönhetően
-hatékony, látványos kezelésmenet fájdalomérzet nélkül
-könnyebb tisztíthatóság
-foghúzás nélküli kezelés, gyönyörű mosoly

Láthatatlan, belső nyelv felőli fogszabályozók
Ennek a készüléknek az elemeit a fogak nyelv felőli oldalára ragasztjuk, ezért azok teljesen láthatatlanok. A belső fogszabályozók dinamikus fejlődésének köszönhetően gyors és hatékony kezelést tudunk végezni velük.

A készülék előnyei:
-teljesen láthatatlan

-külső fogszabályozóhoz hasonló hatékonyságúKisebb esztétikai problémák kezelésekor csak az első fogakra ragasztjuk

6. Láthatatlan, kivehető Invisalign-típusú készülék ( Clear Aligner)
Enyhébb eltérések kezelésére alkalmas kivehető sín rendszer, mely egyénileg készül a laboratóriumban a páciens fogsoráról vett lenyomat alapján. Az eset súlyosságától függően több sorozat is készülhet. A síneket minimum napi 16 órát kell hordani a kívánt eredmény elérése érdekében.

A készülék előnyei:
-kivehető

-könnyen tisztítható
-alig észrevehető viselés közben