Felnőtt fogszabályozás

Fogszabályozás felnőttkorban is lehetséges!
Sőt, a rendelőt felkereső páciensek jelentős része felnőtt, hiszen sohasem késő belevágni egy olyan kezelésbe, mellyel nem csak ragyogó mosolyt kaphatunk, de a fogaink hosszútávú épségét és fogínyünk egészségét is megőrizhetjük. Gyakran a gyermeküket fogszabályozásra kísérő szülők is kedvet kapnak a kezeléshez, akik esetleg már régóta tervezték, de korábban elmulasztották, féltek eljönni vagy netán már túlestek egy korábbi kezelésen, melynek eredményével nem elégedettek.  A modern készülékeknek köszönhetően ma már nem kell hosszú évekig viselni kényelmetlen “drótokat” a szánkban. Az igen esztétikus, “fogszínű” bracketek kiképzése magas pácienskomfortot biztosít, a precíz,folyamatos erőleadásnak köszönhetően pedig a kezelések viszonylag gyorsak, fájdalommentesek. Habár a felnőtt és gyermek fogszabályozás, azaz a fogak mozgatása alapvetően hasonlóan működik, a felnőttkori kezeléseknek van néhány jellegzetessége.

  • Mindig figyelembe kell vennünk, hogy a szervezet regenerációs képessége idővel gyengül, ezért a fogmozgatásokat óvatosabban, kíméletesebben végezzük, ezzel is minimálisra csökkentve az esetleges nem kívánt mellékhatások előfordulását.
  • Alapvető eltérés az, hogy a felnőttek növekedése – így az állcsontok növekedése is – már befejeződött, ezért bizonyos harapási eltérések megoldásában esetenként kompromisszumot kell kötnünk.
  • A felnőtteket már érinthetik különféle fogágy-betegségek, ínysorvadás és/vagy csontveszteség is. Sokszor pont ez teszi szükségessé magát a fogszabályozó kezelést, mely a fogágy-betegségek kezelésére specializálódott fogorvos munkájával együtt  jelentős javulást eredményezhet ezen folymatokban.
  • Felnőttkorban gyakran találkozunk foghiányokkal. A fogpótlást előkészítő fogszabályozás sajátos csoportját  alkotja a kezeléseknek hiszen sokszor el sem készíthető megfelelő fogpótlás előzetes fogszabályozás nélkül. Ilyenkor a fogszabályozással kedvezőbb feltételeket teremtünk a készülő pótlás, implanátum számára. De olyan is előfordul, hogy a fogpótlást teljesen kiválthatjuk a foghiányok összezárásával.

Készülék típusok

A bracketek anyaga és működése szerint különböző készülékeket használunk. Hogy melyik típust, az a fogazati eltérés jellegétől és az egyéni igényektől függ.

1. Hagyományos fém rögzített készülék
A készülék részei ,-a fogakra ragasztott bracketek és az ezeket összekötő ív- együttesen közvetít precíz, folyamatos erőt a fogakra, mellyel azokat a megfelelő helyre mozgathatjuk. Manapság újra nagy népszerűségnek örvendenek a vagány fém fogszabályozók, melyet minden hónapban új színekkel dobhatunk fel.

A készülék előnyei:
-könnyű tisztíthatóság, így kevesebb lepedék felhalmozódás
-kedvezőbb ár
-könnyű eltávolíthatóság

2. Hagyományos porcelán vagy zafírkristály rögzített készülék
Vannak, akik előnyben részesítik a kevésbé látható, esztétikus megoldásokat. Nekik ajánljuk a diszkrét, alig látható porcelán bracketeket fehér ívekkel, elérhető áron

A készülék előnyei :
-magas esztétikai igényeknek megfelelő, mely ugyanolyan jó hatékonysággal alkalmazható, mint egy hagyományos fém fogszabályozó
-nagyobb komfortérzet a lekerekített, simára polírozott felszíneknek köszönhetően
-könnyű eltávolíthatóság zománcsérülések nélkül

3. Lágy erőkkel működő, önzáró fém rögzített fogszabályozó
A modern fogszabályozás egyik vívmánya a lágy erőkkel működő, úgynevezett önligírozó fogszabályozók bevezetése. A bracketek speciális kialakításának, valamint a szuperelasztikus íveknek köszönhetően lehetőség van sokkal lágyabb, fog és csontbarát eljárással mozgatni a fogakat, mely sokkal komfortosabbá teszi a készülék viselését, a folyamatos erőleadásnak köszönhetően pedig jelentősen meggyorsítható a kezelés. Ezekkel a modern rendszerekkel nagy mértékű fogívtágításra van lehetőségünk, így az esetek nagy részében elkerülhetőek a helyteremtés céljából elvégzett foghúzások.

A készülék előnyei:
-gyorsabb kezelés átlagosan 4-6 hónappal
-kevesebb kontroll, gyorsabb aktiválások
-komfortosabb készülékviselés a lekerekített bracketeknek köszönhetően
-hatékony, látványos kezelésmenet fájdalomérzet nélkül
-könnyebb tisztíthatóság
-foghúzás nélküli kezelés, gyönyörű mosoly

4. Lágy erőkkel működő, önzáró porcelán rögzített fogszabályozó
A legmodernebb esztétikus fogszabályozó, elszíneződő alkatrészek nélkül, mely a lágy erőkkel dolgozó rendszerek minden előnyével bír.

A készülék előnyei:
-nagyon magas esztétikum
-gyorsabb kezelés átlagosan 4-6 hónappal
-kevesebb kontroll, gyorsabb aktiválások
-komfortosabb készülékviselés a lekerekített bracketeknek köszönhetően
-hatékony, látványos kezelésmenet fájdalomérzet nélkül
-könnyebb tisztíthatóság
-foghúzás nélküli kezelés, gyönyörű mosoly

5. Láthatatlan, belső nyelv felőli fogszabályozók
Ennek a készüléknek az elemeit a fogak nyelv felőli oldalára ragasztjuk, ezért azok teljesen láthatatlanok. A belső fogszabályozók dinamikus fejlődésének köszönhetően gyors és hatékony kezelést tudunk végezni velük.

A készülék előnyei:
-teljesen láthatatlan
-külső fogszabályozóhoz hasonló hatékonyságú

Kisebb esztétikai problémák kezelésekor csak az első fogakra ragasztjuk

6. Láthatatlan, kivehető Invisalign-típusú készülék ( Clear Aligner)
Enyhébb eltérések kezelésére alkalmas kivehető sín rendszer, mely egyénileg készül a laboratóriumban a páciens fogsoráról vett lenyomat alapján. Az eset súlyosságától függően több sorozat is készülhet. A síneket minimum napi 16 órát kell hordani a kívánt eredmény elérése érdekében.

A készülék előnyei:
-kivehető
-könnyen tisztítható
-alig észrevehető viselés közben

7. Hagyományos kivehető készülékek
Fém és műanyag alkatrészekből egyénileg készülő fogszabályozó, mely kisebb eltérések, esetenként rögzített készülék eltávolítása után előforduló recidívák kezelésére alkalmas. Általában minimum 12 óra hordás szükséges a kielégítő eredmény eléréséhez.
A készülék előnyei:
-kivehető
-könnyen tisztítható
-kedvezőbb ár

Fogszabályozó kezelések menete

A kezelés megkezdését minden esetben egy konzultáció és kötetlen beszélgetés előzi meg, melynek során a páciensek felvilágosítást kapnak az eset jellegéről, a lehetséges megoldásokról, valamint a kezelés várható időtartamáról és költségeiről. Ezután nyugodtan lehet gondolkodni az elhangzottakon. Ha a döntés megszületett, röntgen felvételeket készítünk, lenyomatokat veszünk, és az ezeken végzett különböző mérések alapján elkészül a részletes kezelési terv.  Szükség esetén, ezt egy második konzultáció követi, ahol átbeszéljük a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókat és a felmerülő kérdéseket. Ezután rendeljük csak meg  a választott készüléket. A kivehető fogszabályozók átadása során megtanítjuk pácienseinket a készülék helyes viselésére, elmondjuk a tisztítással és az otthoni teendőkkel kapcsolatos tudnivalókat.

A rögzített fogszabályozó készülékek felragasztása teljesen fájdalommentes. A manapság használatos modern anyagok és eljárások nem károsítják a fogzománcot. A bracketek megszokása miniális időt vesz igénybe, viselésük általában nem jár semmiféle kellemetlenséggel, a mindennapos rutint nem befolyásolja. A kezelés alatt igyekszünk minden időközben felmerülő kérdésre, problémára azonnal segítséget nyújtani. A készüléket a felhelyezés után havonta kell ellenőrizni és állítani. A kezelés sikeressége érdekében fontos betartani a havi kontrollokat, illetve a viseléssel, szájápolással kacsolatos tanácsokat.Végül, fontos tudni, hogy az aktív kezelés után, szinte minden esetben szükséges éjszakai helybentartó készüléket viselni az elért eredmény tartóssága és a hosszú távú stabilitás érdekében.