Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Rengetegen küzdenek fogínygyulladással, mégis csak nagyon kevesen fordulnak vele szakemberhez. Ezért fontosnak tartom hogy szóljak pár mondatot ennek veszélyéről, kockázatáról. A fogínygyulladás  tünetei közé tartozik elsőként, a fogmosáskor észlelt fogínyvérzés. Az egészséges íny halvány rózsaszín és nem vérzik.

 

Hosszú távon csak az egészséges, erős íny képes fogaink számára megfelelő tartó szerkezetet biztosítani. A fogíny tartós gyulladása a fogágy gyulladásához vezethet, amely végső fázisában akár a fogak elvesztését is eredményezheti. Elsődleges problémát a szájban lévő baktériumok túlzott elszaporodása jelent. Ezek, nem megfelelő tisztítás következtében egybefüggő (plakkot), fogkövet eredményeznek, melyet ha nem távolítanak el (már csak szakember tudja eltávolítani professzionális eszközökkel), az előzőekben említett fogínygyulladás tüneteit okozzák. Legnagyobb kockázati tényezőkkel rendelkeznek:

A dohányosok- mert az ő szöveteikben lassabb a véráramlás, és a nyálelválasztás is csökken.

A stresszes életet élők-mert gyakrabban fogyasztanak szénhidrát tartalmú ételeket, melyek táplálják a szájban élő baktériumokat.

A kismamák- mert hormonháztartásuk hatalmas átalakuláson megy keresztül, és ezáltal ínyük sokkal érzékenyebb a kórokozókra.

Az 50 éve felettiek- mert a kor előrehaladtával a gyulladásos betegségek gyakorisága megnövekszik.

A cukorbetegek- a cukorbetegség és a fogágy betegség összefüggenek,a fogak korai elvesztésének kockázata is jelentős.

Az implantátummal rendelkezők- mert ezek felületén könnyebben megtapadnak az ételmaradékok, ezáltal a baktériumok könnyen okozhatják a környező szövetek gyulladását.

Mit tehetünk ellene? Hogyan előzhetjük meg?

Fogorvos vagy szájhigiénikus szakember rendszeres látogatása alapvető fontossággal bír, de ezen felül napi kétszer minimum két percig mossunk fogat, puha sörtéjű fogkefével (ajánlanám a Curaprox ultra soft fogkefét, melyet patikákban lehet kapni, valamint a Parodontax fogkrémet, amely speciálisan e célból lett fejlesztve, az íze elég sós, de nagyon hasznos) Használjunk ezek mellé fogköz tisztító kefécskét ( drogériákban is kapható, ezen a néven, olyan mint az üvegmosó kefe csak piciben, hogy az egyébként elérhetetlen helyeket is kiválóan el tudjuk érni). Kiegészítésképp pedig mindezek után öblögessünk szájvízzel, (lehetőleg klórhexidin tartalmúval pl.: Corsodyl) harminc napon át naponta 2x ( túlzásba ne vigyük mert a fogakat is elszínezheti, ill. ismerjük a mondást, miszerint kis mértékben gyógyszer... )