Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Étkezés során a szájüregben savas kémhatás jön létre, ennek oka lehet a bevitt tápanyag magas savtartalma, illetve a fogfelszínen lévő baktériumok savtermelése. Mindezek hatására a kemény fogzománc átmenetileg puhább lesz és ásványi anyagok oldódnak ki belőle. Ha a saverózióhoz mechanikai sérülés (fogfelszínek fogkefével való megsikálása) társul, akkor az jelentős fogkopáshoz vezethet.

Veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik a savas  italokat lassan kortyolgatják, sokáig szájukban tartják, akiknek étrendjében jelentősen előfogrulnak savas ételek (pl: naponta fogyasztanak gyümölcsöt), 

 akik közvetlenül étkezés után és erősen mosnak fogat, és bizonyos megbetegedésben szenvedők (reflux, bulimia). A saverózió tünetei közé tartozhat a fogak túlérzékenysége forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor;

 a fogak éleinek legömbölyítettsége, a zománc látható elvékonyodása. A későbbi szakaszokban a fogak elszíneződése fokozódhat; a rágóélek áttetszővé válhatnak; apró repedések jelenhetnek meg a fogak élein; és apró bemélyedések a rágófelületeken. A saverózió hatásai visszafordíthatatlanok, és előrehaladott esetben fogászati kezelésre lehet szükség a fogak alakjának és megfelelő működésének helyreállítása érdekében.

Tennivalók a saverózió elkerülésére:

1.) Ne mosson fogat közvetlenül savas ételek vagy savas italok fogyasztását követően - a legjobb várni vele legalább fél órát.

2.) A savas italokat gyorsan nyelje le - ne "öblögessen" velük, ne tartogassa őket a szájban. Igyon pl. szívószállal.

3.) Válasszon alacsony dörzsölő hatású, nem savas kémhatású és maximális fluoridtartalmú fogkrémet (pl: Sensodyne Pronamel).

A fogápolást tehát ne közvetlenül étkezés után végezzük, hanem fél óra elteltével, és naponta legalább kétszer alaposan tisztítsuk meg fogainkat.

A megfelelő fogkefe és fogkrém birtokában lehetőségünk nyílik arra, hogy fogainkat hatékonyan ápoljuk, ám ehhez a fogmosás technikáját is ismernünk kell.

 

Segítséget jelenthetnek azok a fogászati prevenciós kezelések mely során egy  alapos  professzionális tisztítás után lokális védelmet nyújtó pasztákkal, gélekkel, ecsetelőkkel kezeljük a károsodott fogfelszíneket.