Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

A fogak egymás felé néző felszínüket, az un. fogközöket fogselyem nélkül megtisztítani nem lehet, legyen bármilyen jó is a fogkefénk. A fogközökben tartósan megtelepedő lepedék fogszuvasodást okoz, ami szabad szemmel sokszor nem is látható, csak a fogfájás hívja fel a figyelmünket, hogy valami nincs rendben.

 

A fogselyem egy nagyon egyszerű, de nagyon hasznos segédeszköz. Használatát nem nehéz elsajátítani, csak egy kis türelem és gyakorlás kell hozzá. Ha sikerült elsajátítani a mozdulatokat, akkor fogmosás után még kb. öt percet vesz igénybe a fogközök tisztítása fogselyemmel. Ha valaki úgy érzi, hogy nem sikerül rátalálni a helyes technikára nyugodtan kérjen segítséget a fogorvosától vagy egy klinikai fogászati higiénikustól.

Fontos a fogak közötti rések tisztítása, hiszen ezeken a helyeken alakul ki a fogszuvasodás, és később a fogbetegségek anélkül, hogy észrevennénk. A plakk eltávolítása leghatékonyabban az új generációs fogköztisztító kefékkel lehetséges, amelyek egyszerűen és gyengéden tisztítanak. Mindennapi használatukkal, néhány nap alatt egyértelműen csökkenthető az ínyvérzés és a kellemetlen lehelet.

Javaslat: Minden nap használjunk fogköztisztító kefét, minden két fog közötti résben, egyszer betolva és egyszer kihúzva. A kefét nem kell többször ki-be mozgatni.

Valamint a helyes szájápoláshoz nem csak a fogak, a nyelv tisztítása is hozzátartozik. Lehet hogy ez sokakat meglep, de nagyon fontos hogy minden fogmosás után a nyelvünket is megtisztítsuk, mert az itt megtelepedő lepedék, fogszuvasodásra hajlamosító mikroorganizmusoknak ad átmeneti otthont.

A lepedékes nyelvű emberek hajlamosabbak a fogkövességre is, ami pedig számos további szájüregi megbetegedésre hajlamosít. Ezért fontos a rostdús táplálkozás, a rágás, minél több rágható és nem pedig pépes étel fogyasztása, pl: kenyérhéj, húsok stb.

A nyelvtisztítás történhet fogkefével, illetve gyógyszertárakban kapható, kimondottan erre a célra fejlesztett nyelvtisztító ,,lapátkával,,. Ezeket mindig hátulról előre felé haladva, sepregetve, végighúzva használjuk, a nyelv kétharmadától kezdődően. Hányingereseknek nehezebb lesz, javaslatom, hogy orron át vegyük a levegőt, sokat segít.