Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Tejfogak

Normál esetben a gyerekeknek 20 tejfoguk van, melyek a koponya növekedésével egy időben cserélődnek megfelelő méretű és számú (32 db) maradó fogazatra.

Fogzáskor a babák köztudottan nyűgösek, nem tudnak aludni, sokat sírnak. A fogzás nagyjából 5 hónapos kortól 12-14 hónapos korig tart folyamatosan. Általában amikor az egyik helyen jön a fogacska, más helyen is érzékennyé válik az íny, mert azon a részen is készülődik a fog. Ilyenkor a kicsinek gyakran hőemelkedése lehet, és a szervezete kevésbé ellenálló a különböző betegségekkel szemben. Vannak akik fájdalom csillapítót is adnak ebben az időszakban a gyermeknek, sokszor használják előszeretettel a Nurofen-t vagy a baby Panadolt, azonban ezeket nem szabad folyamatosan adni, mert a paracetamol és az ibuprofen tartalmú készítmények kikészítik a kicsi gyomrát. Éppen ezért ha már fájdalmat szeretnénk csillapítani, mindenképpen valamilyen homeopátiás készítményt részesítenék előnyben, a Viburcol kúp például fájdalmat és lázat is csillapít. 

Maradó fogak

Mielőtt bármelyik tejfog kihullana, a pici szájában először megjelennek az ún. 6-osok, azaz az első nagyőrlő fogak, amelyek már rögtön maradó fogak! Azért hangsúlyozom ennyire hogy ők már maradóak, mert sok szülő azt gondolja, hogy nem esett ki előtte erről a helyről semmi, ezért ezek is biztosan tejfogak, de ez nem így van. Ezért fokozottan oda kell figyelni ezeknek a fogaknak a helyes tisztítására, hiszen az lenne a cél, hogy egész életünkön át meg tudjuk őket tartani. Éppen e célból javaslom ezen fogak barázda zárását, legkésőbb az előtörésüket követő fél éven belül. Nagyon fontos hogy épek legyenek még a barázdái, ezért a záros határidő. Ezután következnek a metszőfog váltások először alul, majd felül. 8 éves kor körül, minden tej metsző maradóra cserélődik. 9 éves kor után, körülbelül 11 éves korig váltanak a kisőrlők, majd a szemfogak. A második nagyőrlő fogak azaz a 7-esek, olyan 14 éves kor körül törnek elő, az ő helyükön sincsenek előtte tejfogak. A bölcsesség fogak, normális esetben ( ha nincsenek akadályoztatva), 18 és 22 éves kor körül várhatóak.