Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Rengetegen küzdenek fogínygyulladással, mégis csak nagyon kevesen fordulnak vele szakemberhez. Ezért fontosnak tartom hogy szóljak pár mondatot ennek veszélyéről, kockázatáról. A fogínygyulladás  tünetei közé tartozik elsőként, a fogmosáskor észlelt fogínyvérzés. Az egészséges íny halvány rózsaszín és nem vérzik.

Étkezés során a szájüregben savas kémhatás jön létre, ennek oka lehet a bevitt tápanyag magas savtartalma, illetve a fogfelszínen lévő baktériumok savtermelése. Mindezek hatására a kemény fogzománc átmenetileg puhább lesz és ásványi anyagok oldódnak ki belőle. Ha a saverózióhoz mechanikai sérülés (fogfelszínek fogkefével való megsikálása) társul, akkor az jelentős fogkopáshoz vezethet.

 A fogkő felülete alkalmas felszín a lepedék (plakk) fokozott megtapadásához. A plakkban található baktériumok olyan toxint termelnek, melyek a környező szövetek károsodásához vezetnek. Így vérzéssel járó fogínygyulladást, majd csontpusztulást okoz, melynek következménye a fogak idő előtti elvesztése.

A fogak egymás felé néző felszínüket, az un. fogközöket fogselyem nélkül megtisztítani nem lehet, legyen bármilyen jó is a fogkefénk. A fogközökben tartósan megtelepedő lepedék fogszuvasodást okoz, ami szabad szemmel sokszor nem is látható, csak a fogfájás hívja fel a figyelmünket, hogy valami nincs rendben.

Tejfogak

Normál esetben a gyerekeknek 20 tejfoguk van, melyek a koponya növekedésével egy időben cserélődnek megfelelő méretű és számú (32 db) maradó fogazatra.

A terhesség ideje alatt fokozottan oda kell figyelni-többek között-a szájban történő változásokra is, mint például a  terhességi ínygyulladás, ami rendkívül jellemző ebben az időszakban a kismamákra.

A fogszabályozó elemeinek, bracketeknek a tisztítása nehézséget okozhat a kezdetekben. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a szájhigiénéd a kezelés alatt, ezért érdemes a fogtisztításra kicsivel több időt szánnod.